Det där med kyrkan



Jag är inte religiös. Jag tror inte på Gud, även om jag ibland kan tro att det finns någonting odefinierbart. Men allt det där om skapelseberättelsen och Bibeln och sådant är för mig bara påhittade sagor. Jag skulle kunna mala på hur mycket som helst om mina åsikter kring religion, men det är inte det som det här inlägget handlar om. Vill man tro så får man tro, och det har jag full respekt för. Men jag tror inte.

En fråga som jag ibland ställer mig är varför jag fortfarande är med i Svenska Kyrkan när jag nu inte tror på någonting som de står för. Jag betalar trots allt rätt mycket pengar till dem varje år, pengar som jag skulle kunna göra något roligare för. Tanken på att hoppa av har slagit mig åtskilliga gånger, men det har inte blivit av. Kanske har det att göra med att jag trots allt gillar kyrkor? Lokalen, vill säga, inte allt det där andra. Det är vackra byggnader, som små konstverk med sina målade fönster och vacker arkitektur. Och så är det något med den där stämningen inuti en kyrka. Den är vördnadsfull och rogivande, och hoppfull och lite sorgetung på samma gång.

Det är lite svårt att sätta fingret på det, men jag tror att jag tycker om allt med kyrkan bortsett från den där lilla detaljen med Bibeln. Ok, jag tycker det är mysigt att sitta i en kyrka i juletid och höra på när prästen läser Julevangeliet, men för mig är det som om prästen skulle sitta där och läsa om Rödluvan och vargen. För som sagt, för mig är det en saga som hottas upp lite genom att berättas i en vacker lokal.

Och att tycka om kyrkan som lokal men inte hålla med om vad den står för är kanske inte rätt anledning att inte säga upp mitt medlemskap. Skulle jag senare få för mig att jag vill gifta mig i en kyrka så tror jag nog att de mer än gärna välkomnar mina pengar igen.

Men så fort jag har fattat ett sådant beslut, vad händer då? Jo, då skickar de j*vlarna en skiva med julsånger till mig. Jag som älskar julsånger! Så jäkla sneaky. Snacka om att försöka spela på det dåliga samvetet...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0