Tankar kring Eurovision Song Contest

Jag hade inte så höga förhoppningar på Eric Saade igår. Min egen åsikt är att han hörde till topp 3 av alla som tävlade i gårdagens Eurovisionfinal, men av erfarenhet så vet jag att den europeiska befolkningen inte alltid röstar på de låtar som faktiskt håller högst kvalitet. Men dra mig baklänges på en liten vagn, igår blev jag förvånad. En tredjeplats är verkligen inte fy skam, i synnerhet inte som de senaste årens bakslag. Bästa resultatet sedan Charlotte Perelli vann hela skiten 1999. Omröstningen var galet spännande, men det var tråkigt att Eric låg etta första halvan och sedan halkade ner i listan när kompisrösterna blev fler och tydligare. Och om bara inte Italien hade gått om när sista landet la sina röster, så hade han blivit tvåa.

Men vad tyckte jag då?



Eric Saade. Så hånad här hemma. De sa att han inte skulle gå vidare från semifinalen, att det skulle gå åt skogen och att vi än en gång skulle få skämmas. Så fel de hade. Så jäkla skönt att de hade så vansinnigt fel. Jag gillar den här låten, och framför allt showen. Eric har det som krävs- han kan sjunga, dansa, har ett bra shownummer och en refräng som sätter sig vid första lyssningen. Att texten sedan är lite fjantig, det får man bortse ifrån. Det här är vansinngit bra!



Jag är lite svag för pojkband (i hemlighet), och även om jag inte var jätteförtjust i Blue när det väl begav sig för en herrans massa år sedan så gillade jag den här låten. Att det inte gick bättre för Storbritannien än en elfteplats är lite konstigt.



Min stora favorit, jämte Sverige, var Ungern. Kati Wolf hade en galet bra låt, men precis som i semifinalen så saknades det något. Hon stod i princip helt still på scenen, på samma plats, under hela numret. Det funkar inte. Hade hon dansat lite hade det gått betydligt bättre. Och om det var skorna som var problemet får hon väl byta till ett par som har lite lägre klackar. För showen är fasiken viktigare än kläderna. Men oavsett så förtjänade hon så mycket bättre än en tjugoandraplats. DET är fan helt sjukt.



Jag gillade turbotvillingarna Jedward från Irland. Låten var halvbra, men deras charm fick mig helt klart på deras sida. Det var för övrigt det här numret som jag trodde skulle gå hem bäst i Europa, men de fick nöja sig med en åttondeplats. Det är inte alltid det är bra att vara favorittippad till segern...



Jag förstår att Estland inte hamnade jättehögt upp i resultatlistan, men en tjugofjärdeplats är ett hån. Det är en catchig låt, som verkligen sätter sig. Jag gillade den! Numret känns som Estlands svar på svenska Le Kid. Färgglatt och poppigt. Tuggummi är nyckelordet.



Finland har det inte alltid så lätt i Eurovision, i synnerhet inte när man var tvungen att sjugna på sitt eget språk. Men de har ryckt upp sig, och det här kan vara en av deras absolut bästa låtar någonsin. Men jag förstår inte att Paradise Oskar bara kom på plats tjugoett. Han var väl en av favoriterna?



Schweiz kom på sista plats. Men jag tyckte att den var bra. Den stod ut bland övriga låtar, och hade en viss charm. Sist förtjänade den verkligen inte att hamna.



Jag har så vansinnigt svårt för den här ryssen. Dryg och självgod är de ord jag kommer att tänka på när jag tittar på det här framträdandet. Men samtidigt är låten ganska medryckande, även om jag inte anser att den hade någon chans att vinna. Vilket folket i Europa inte heller tyckte, för han hamnade på en någorlunda osmickrande sextondeplats. Trots att RedOne skrivit låten och alla dansare, och koreografer och sånt var svenska.



Vann gjorde, rätt otippat, Azerbajzdjan. Även detta var ett bidrag som massa svenskar låg bakom, och jag måste säga att jag gillade det. Den fanns inte med på min topp 5, men det är ändå en bra låt, och ett nummer som jag tror vann mycket på att det var lite drömlikt. En helt ok vinnare. Men de svenska upphovsmännen bör skämmas lite som skriver en låt till ett annat land som sedan går och vinner hela skiten. Men å andra sidan hade den här låten aldrig vunnit den svenska uttagningen, och hade den mot förmodan gjort det hade den definitivt inte vunnit Eurovision Song Contest. Ibland kan man tacka sina grannländer för mycket.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0