Let Me In



Jag såg som sagt ganska många filmer i helgen. Även den här, Let Me In, som är en amerikansk remake på den svenska filmen Låt den rätte komma in, som i sin tur är en filmatisering av John Ajvide Lindqvists bok med samma namn.

Filmen handlar om en pojke, Owen, som inte har några kompisar. Han mobbas av sina klasskamrater och drömmer om att en gång hämnas på dem. Så en dag flyttar en tjej i hans egen ålder in i lägenheten bredvid hans. Efter att ha stött på varandra några gånger blir de vänner, men vad Owen inte vet är att Abby är en vampyr och hon behöver blod för att överleva.

Jag har sett Låt den rätte komma in, och blev helt betagen av hur vackert filmad den är. Den gjorde starkt intryck på mig och de unga skådespelarna som gestaltade Eli och Oskar (som barnen heter i originalfilmen) var fantastiska. Den amerikanska versionen imponerar inte lika mycket på mig, men det är definitivt en riktigt bra film. I synnerhet Chloe Moretz som spelar Abby gör en mycket bra rolltokning, men även Kodi Smit- McPhee är bra. Amerikanarna får inte riktigt till samma mystik som genomsyrar den svenska filmen, och Per Ragnars porträtt av Elis "far" är betydligt skrämmande än det som Richard Jenkins levererar. Men det kan eventuellt ha att göra med att jag förknippar Per Ragnar med galningen Sten Frisk från den gamla tv- serien Tre Kronor...

Ska man bara se en av filmerna rekommenderar jag Tomas Alfredsons Låt den rätte komma in. Men annars tycker jag att man gott kan kosta på sig att se båda.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0