Laura- Flickan från havet



Laura och Vanessa är enäggstvillingar, men det är svårt att tro. Vanessa är en strålande skönhet, populär och dessutom ägare och grundare till en framgångsrik tidskrift. Laura, däremot, är den tillbakadragna tysta tjejen som ingen någonsin lägger märke till. Efter att ha förlorat hela sin familj i tsunamin i Thailand 2004 beslutar sig Laura för att ta sin tvillingsysters plats. Äntligen får hon chansen att leva det liv hon alltid velat leva, men aldrig kunnat göra då hon alltid har varit i skuggan av sin mer lyckade syster. Men hon upptäcker snart att Vanessa haft många hemligheter och att henens förflutna håller på att komma ikapp- och det är Laura som får ta smällen nu när Vanessa inte finns längre.

Det där med att tvillingar byter identitet med varandra verkar vara ett populärt tema just nu, i synenrhet i tv- serier (tänk Ringer och The Lying Game). Men det är samtidigt ett tema som fortfarande är spännande, bara storyn är bra nog. Carolina Gynning har en bra grund i sin bok. Tsunamin utgör det perfekta avstampet för Laura att bli sin syster. Den första tredjedelen av boken lovar således gott, men sedan försvinner det någonstans på vägen och boken tappar mark väldigt fort.

Karaktärerna är vansinnigt endimensionella och det är svårt att känna någon som helst sympati med dem. De kan kastas från att i ena sekunden inte tycka om en annan person till att en minut senare vara vansinnigt kär i samma person, och efter flertalet sådana upprepningar känns de inte längre trovärdiga. Storyn hastas igenom, vilket jag på ett sätt kan förstå då den utspelas under ett helt år. Då kan man inte gå i detalj på varje dag, men tillsammans med de svaga karaktärsutvecklingarna gör det att man aldrig kommer in på djupet någonstans, utan allting utspelar sig uppe på ytan, och det hela blir lite platt. Och jag säger det igen- inte helt trovärdigt.

Som sagt, själva storyn är bra. De olika pusselbitarna finns där, och det skulle kunna bli riktigt bra, men utförandet sviktar och håller inte hela vägen. Tyvärr. Jag tvivlar starkt på att den här boken hade blivit utgiven om den skrivits av någon okänd förmåga. Men nu heter författaren Carolina Gynning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0