Fuck Cancer

 
Jag har utökat min smyckessamling med två armband från Ung Cancer. Det kan vara de viktigaste smyckena jag har köpt, då pengarna går till att förbättra levnadsvillkoren för unga vuxna som drabbats av cancer.
 
Du hittar armbanden HÄR och de kostar 100 kronor styck.
 
 

Selfie med kollegorna

 
I fredags hade min avdelning på jobbet grillfest hemma hos en av mina kollegor. Vansinnigt trevligt, med massa god mat och en hel del alkohol (som jag dock var sparsam med, vilket man inte kan säga om potatisgratängen...).
 
Vi passade på att ta en selfie. Jag blev dock lite suddig, men det får jag leva med. Så. Det här är alltså mina närmaste kollegor. Några saknas, men de flesta kom med. Härliga människor!
 
 
 

Bra söndag

 
Det är sommarväder i Stockholm i dag, vilket jag och Alex tog tillvara på genom att promenera. Vi gick till caféet Fru Marias Bak i Älvsjö, där vi åt en sen frukost. Smörgåsarna var vansinnigt goda, så dit tänker jag definitivt gå igen. Och bara det där med att äta frukost ute känns oerhört lyxigt för en som knappt orkar svänga ihop något hemma på helgmorgnarna. Mer sånt!
 
Sedan köpte vi med oss vaniljbullar och promenerade hem till min mormor. Där drack jag ännu en kopp kaffe, så nu lär jag vara speedad långt in på småtimmarna. Vilket kanske är bra, med tanke på att jag och Alex planerar att se film i kväll. Risken att jag somnar mitt under filmen känns som minimal.
 
 
 

Kladdkaka med smak av kardemumma och Baileys

 
Igår gav jag mig i kast med ett av alla de recept jag samlat på mig men aldrig testat. En variant på kladdkaka, som blev väldigt lyckad. Nu är bara frågan vad jag ska göra av den, eftersom jag inte tycker att det är någon bra idé att jag och Alex trycker i oss hela själva.
 
Kladdkaka med smak av kardemumma och Baileys
 
100 gram smör
100 gram mörk choklad
4 msk kakao
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
2 tsk kardemumma
1 1/4 dl vetemjöl
2 ägg
 
1 dl vispgrädde
1 dl Baileys Original Irish Cream
180 gram mjölkchoklad
60 gram smör
 
1. Sätt ugnen på 160 grader.
2. Smält smöret i en kastrull. Hacka den mörka chokladen, lägg ner den i smöret och rör runt tills all choklad har smält.
3. Rör ner socker, vaniljsocker, kakao, salt, kardemumma och vetemjöl.
4. Rör ner äggen ett i sänder. Rör till en jämn smet.
5. Fördela smeten i en form med löstagbar botten. Grädda kakan i 160 grader i ca 20 minuter.
Låt kakan svalna. När den är sval är det dags att göra tryffeln.
6. Hacka mjölkchokladen och lägg den i en skål tillsammans med smöret.
7. Koka upp vispgrädden. Häll därefter i Baileys och värm upp till ca 80 grader (det ska inte koka igen).
8. Häll den varma grädden över mjölkchokladen och smöret och mixa till en slät tryffelsmet.
9. Häll och bred ut tryffeln över den kalla kakan och ställ in i kylen ör att stelna. Detta kan ta några timmar.
 
 
 

Promenad

 
Dagens motion. En promenad i mina gamla hoods. Nästa gång ska jag lämna jackan hemma, höll på att smälta bort i den starka solen. Det kändes nästan som sommar ute i dag.
 
 

Fira födelsedag en söndag

 
Gårdagen tillbringade jag mestadels hemma hos min kusin och hennes pojkvän. Han hade fyllt år och bjöd in till födelsedagsfika på dagen. Jag åt alldeles för mycket bullar och tårta (och det där med för mycket är en definitionsfråga, men jag var sockerhög ett bra tag efteråt så det borde väl vara ett tecken på att det blev för mycket).
 
Sedan åkte jag hem och var där några timmar innan jag återigen åkte hem till min kusin och hennes pojkvän för att fira med lite tyngre grejer. Det vill säga vin, ostbricka och en massa annat smarrigt som inte var riktigt lika sött som det som serverats tidigare.
 
Med andra ord kan söndagen sammanfattas som väldigt trevlig och lyckad.
 
 
 

In the making of baking

 
Vad passar bättre än att avsluta denna ledighet med att baka? Första steget på min kaka är avklarat och står i ugnen nu. Jag är spänd på att se resultatet när allt är klart.
 
 

Påskafton

Fyra dagars påskledighet. Det går alldeles för fort. Jag har inte hunnit med hälften av det jag hade planerat, samtidigt som jag har haft fullt upp en stor del av tiden.
 
Jag var vansinnigt trött på påskafton, och att jag åt på tok för mycket av all den goda påskmaten gjorde inte saken bättre. Att ligga i soffan en stund och vila var en nödvändighet för att jag överhuvudtaget skulle kunna hålla mig vaken. Men det var en trevlig kväll med släkten
 
 
 

Onsdagspromenad

 
En timmes kvällspromenad avklarad. Det var riktigt skönt att komma ut och röra på sig, även om jag gärna sluppit det förbaskade skavsåret som letade sig fram till min vänstra häl. Trodde ju att det problemet skulle försvinna med mina nya skor, men tydligen inte. Kanske borde gå in dem under kortare sträckor.
 
Aja, man kan ju inte haka upp sig på så världsliga saker som skavsår. Fokus får ligga på att jag faktiskt släpade mig runt nästan sex kilometer ute på vägarna. Bra jobbat!
 
 

Vapiano

 
Jag mötte upp Marielle på Vapiano efter jobbet i dag. Välbehövligt och som alltid vansinnigt trevligt. Och eftersom jag hade ätit sjukt mycket till lunch (det kändes som att pulled pork- resterna aldrig skulle ta slut, ,men nu har jag mölat i mig allt thank god) (vill tillägga att det var gaaalet gott att värma även i micro, om någon undrade) bestämde jag mig för att ta en lätt sallad till middag. Som ni ser på bilden gick det precis som jag tänkt mig.
 
 

ABBA

 
I år är det fyrtio år sedan Abba vann Eurovision Song Contest. Detta måste givetvis uppmärksammas, och det har därför getts ut två hyllningsböcker om denna fantastiska grupp. Jag har självfallet sett till att köpa på mig båda.
 
Abba The Photo Book innehåller en mängd bilder, både sådant som jag redan sett och sådant som jag aldrig hade kunnat drömma om att få se. Abba The Backstage Stories är skriven av Abbas gamla stylist, och man får följa med bakom kulisserna på ett helt annat sätt.
 
Dessa böcker kan vara mitt bästa köp på länge. Ett tips till den som gillar Abba och vill veta lite mer om gruppen. Eller till någon som bara vill vara lite nostalgisk. 
 
 

Äggmuffins

 
Äggmuffins (ca 10 stycken)
 
10 ägg
2 dl ost, gärna västerbotten
1 dl grädde
2 paket bacon
peppar
 
Stek baconet och klipp det sedan i småbitar. Går även bra att strimla det innan stekning, men jag tyckte det var smidigare att plocka fram saxen efteråt.
Vispa ihop grädde, ägg och peppar. Häll sedan denna smet i muffinsformar.
Toppa med baconet.
Grädde i 200 grader i 20 minuter.
 
Voila! Morgondagens frukost är kirrad!
 
 
 

Kanelbullesockerkaka

 
Jag är på husmorshumör för tillfället, och vill helst inte göra så mycket annat än att stå i köket och testa olika recept jag hittat. Jag inser dock att varje gång jag lagar mat eller bakar så måste någon äta upp det, och med tanke på att vi endast är två stycken i hushållet blir det ett problem. Nog för att både jag och min sambo är glada i att äta, men någon måtta får det väl faktiskt vara.
 
Här kommer ett recept på dagens bakande.
 
Kanelbullesockerkaka
 
200 gram smör
2 dl socker
2 ägg
3,5 dl mjöl
1 dl grädde
2 dl créme fraiche
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 tsk kanel
 
Fyllning:
1 dl socker
0,5 dl kanel
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör socker och smör mjukt och pösigt (enklast att använda elvisp).
Blanda ner äggen ett i sänder.
Rör därefter ner grädden och créme fraichen.
Rör ihop mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kanel i en annan skål. Blanda sedan dessa med resten av smeten.
 
Blanda socker och kanel till fyllningen.
Smöra och bröa en sockerkaksform.
 
Häll i hälften av smeten. Strö därefter över hälften av kanelsockret.
Häll över resten av smeten och strö sedan på det sista av kanelsockret. Dutta till sist över 2 msk smör.
 
Grädda kakan i 45 minuter. Testa med en sticka om den är färdig.
 
 
 

Söndagspromenad

 
Så började jag söndagen med att promenera en timme. Mycket bättre än att bara sitta inne hela dagen. Lyssnade på ett avsnitt av P3 Dokumentär under tiden, och nu vet jag mer om Norrmalmstorgsdramat än vad jag gjorde igår.
 
Nu ska jag försöka fortsätta att vara produktiv. Det här ska bli en bra söndag.
 
 

Pulled Pork

 
Dagens middag började jag med redan i förmiddags. Klockan 10 satte jag in en gryta med fläskkött och andra godsaker i ugnen, och där fick den stå till klockan var 18:30. Pulled pork är sannerligen ingen snabblagad rätt, men med tanke på att allting sköter sig självt när det väl är i ugnen är den väldigt enkel att laga. Och det blir ju SÅ gott.
 
 
1 kg fläskkött i bit (benfri). Jag använde mig av fläskkotlett den här gången, men det funkar självfallet lika bra med fläskkarré eller varför inte testa nötkött eller kyckling?
2 gula lökar
1 hel vitlök
1 flaska BBQ- sås
Valfria kryddor (Jag körde på salt, svartpeppar, chilipulver, spiskummin och cayennepeppar)
 
Sätt ugnen på 125 grader.
Blanda ihop kryddorna och smeta in köttet med dem. Lägg sedan köttet i en gryta med lock, som tål ugnsvärme.
Skala och skär löken i klyftor. Skala vitlöksklyftorna och krossa dem lätt med kniven. Lägg ner lök och vitlök i grytan.
Häll BBQ- såsen över köttet och löken (töm flaskan).
Sätt locket på grytan och ställ in den i ugnen. Låt den stå och puttra i ca 8 timmar. Köttet ska bli riktigt mört.
När det är klart: Använd en gaffel och dra isär köttet direkt i grytan. Jag valde att ösa ur lite sås innan detta moment, men det är en smaksak. Blanda köttet med önskad såsmängd som är kvar i grytan.
 
Servera med valfria tillbehör. Till exempel tortillabröd, hamburgerbröd, coleslaw, grönsaker, guacamole etc. Bara fantasin sätter gränser.
 
 
 

Två saker

 
1. Det här med kvällspromenader kanske ska bli min nya grej? En halvtimme varje kväll, om vädret tillåter (det vill säga inget regn och sånt).
 
2. Jag vet inte om jag tycker det är helt ok att Alex skrattar åt mig bara för att jag råkar ha på mig zabramönstrade byxor, zebramönstrade trosor och zebramönstrad tröja på samma gång.
 
 

Påvels

 
Det här med Youtube kan vara det bästa som hänt Internet.
 
Sprang över det här klippet, som är den finaste skatten jag hittat på väldigt länge. Håkan Hellströms gamla band Påvels, som man bara hört om men aldrig hört något från. Och den här låten innehåller flera frön till låtar som han spelade in senare under sin karriär.
 
Underbart!
 
 
 

Plötsligt händer det

 
Ibland ska man ha tur. Och det är ju extra trevligt när man fått lotten helt gratis för att man deltagit i en undersökning på nätet. Pengar rätt ner i fickan, katjing!
 
 

Gryta och kokt potatis

 
Dagens middag: Kokt potatis med gryta bestående av fläskkött (tyvärr färdigtärnat kött, vilket är så himla mycket sämre än när man skär det själv), champinjoner, paprika, matlagningsgrädde, dijonsenap, oxfond, soja och timjan. Redde med lite mjöl också för att få en fastare konsistens.
 
Och bortsett från att köttet var lite segt blev resultatet jättegott! Men där får man för att man är lat och inte orkar göra allting själv. Färdigt är alltid det sämre alternativet.
 
 
 

Brunch på Grand Hotel

Dagens söndagsmys bestod av brunch på Grand Hotel med Marielle och David. Bästa söndagen på länge. Jag är fortfarande proppmätt, och tror att jag kan hoppa över middagen i dag. Letar man efter ett bra brunchställe i Stockholm kan jag definitivt rekommendera Grand Hotel. Kanongott och mycket mat. Ingen risk att man går därifrån hungrig.
 
 
Brödkorg och bakverk. Bara där blev man ju egentligen mätt...
 
 
Men det fortsatte med blinier med Kalixlöjrom.
 
 
Och Eggs Benedict.
 
 
Självfallet toppades det hela med dessert. Svartvinbärsmousse. Den fick jag tvinga ner på ren vilja.
 
 
Efteråt tog vi oss en liten promenad runt Skeppsholmen. Som sagt. Bästa söndagsmyset.
 
 

Middagsmys

Jag var sjuk tidigare i veckan, men jag är glad att jag blev tillräckligt frisk till helgen eftersom vi skulle göra så himla mycket kul. Så. Här kommer den första roligheten vi gjorde.
 
Middag hos Linnea och Johan. Vilket även innebar att vi fick se deras nya lägenhet. Kanontrevlig kväll med god mat och trevligt sällskap. Vi hade dessutom tur som fick skjuts hela vägen hem till dörren av Helene och Andreas. Nu blir det till att planera nästa middag för mig och Alex, för det är vi som står på tur som värdpar.
 
 
Förrätten var en klassisk skagensmörgås.
 
 
Baconlindad köttfärslimpa till varmrätt. Med mycket sås, precis som det ska va!
 
 
Desserten var hämtad från Halv åtta hos mig. Kokosglass med Malibumarinerade ananasbitar. Mums!
 
 

RSS 2.0