Rapport till himlen

image348


Det bästa som överhuvudtaget har sänts på svensk tv är Ulf Malmros miniserie Rapport till himlen från 1994. Jag blev helt frälst när den gick på tv, och jag har ångrat många gånger att jag inte spelade in ett enda avsnitt. Men så får ett par år sedan släppten den på dvd - och jag trodde nästan att jag hade kommit till himlen själv. När jag såg den där på hyllan på Åhléns, det var som om den hade ett starkt sken runtomkring sig. I had to have it.

För den som inte har sett serien kan jag meddela att den handlar om Victor (Johan Widerberg) som drunkar och är död i 12 minuter. Efter detta ser han döda människor. Han träffar Anna (Lina Englund), som har råkat offer för en seriemördare. För att hon ska kunna komma till himlen måste hon hitta sin mördare och sedan fylla i en rapport. Men inte alla vill att hon ska till himlen, och försöker förstöra för henne.

Det som fascinerar mig kanske allra mest är persongalleriet som målas upp, och vilka skådespelare som faktiskt är med. Stellan Skarsgård gör en obehaglig roll som polis, Marika Lagercrantz spelar Victors mamma, Vanna Rosenberg är otroligt pratglad som kompisen Sonja, Kjell Bergkvist spelar prästen Allan som inte riktigt tror på sitt yrke. Vi ser även Yvonne Lombard, Gert Fylking,Thomas Hellberg, Elin Klinga med flera. Det är med andra ord en imponerande rollista.

Som sagt, det här är det bästa jag har sett på svensk tv. Och serien finns på dvd. Köp!

         

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0