När tid är pengar

Gårdagens date night var katastrofal. Det enda som var ok var filmen.

Vi såg In Time, med Justin Timberlake och Amanda Seyfried i huvudrollerna. Den utspelar sig i en värld där ingen blir äldre än tjugofem år. Om man inte är rik på tid. Tiden fungerar som en handelsvara som allting kretsar kring, istället för pengar. Alla människoe har en klocka i huden som räknar ner den tid du har kvar, när den är slut dör du. Men detta kan fördröjas genom att arbeta ihop mer tid, låna tid, stjäla tid eller få ihop den på något annat kreativt sätt.

Will är fattig och har endast en dag kvar att leva innan hans tid är slut. Av en slump får han ett helt århundrade av en rik kille, och efter detta lämnar han ghettot han lever i och tar sig till de kvarter där de rika håller hus. Han träffar på rikemansdottern Sylvia, och efter att han blir anklagad för att ha stulit tid tar han Sylvia som gisslan och ger sig iväg. De två går ihop och tillsammans börjar de kämpa mot orättvisan i systemet där många måste dö för att några ska kunna leva för evigt.

Jag hoppades att filmen skulle vara bra, trots att recensenterna varit av en annan uppfattning. Och jag blev faktiskt lite förvånad över att den var bättre än vad jag trots allt hade förväntat mig. Det är en spännande intrig som inte känns daterad och gjord. Samtidigt är den lite samhällskritisk. Byter man ut tiden mot pengar, så speglar den det samhälle vi lever i dag, även om det är lite extremare i filmen. Många människor ofras för att några ska kunna leva i guld och överflöd.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0