Gott Nytt Ar

 
Gott Nytt Ar!!!
 
Vi ligger ju lite fore har i Australien, sa ni har nagra timmar kvar innan det ar dags for er. 
 
Det kanns vansinnigt konstigt att fira nyar i sol och varme, men den ratta kanslan kommer nog att infinna sig i kvall nar vi ser de maffiga fyrverkerierna nere i hamnen. Och innan det ska vi grilla pa balkongen. Det kommer bli en bra kvall, jag kanner det pa mig.
 
 

Lagesrapport fran Sydney

 
Det blir inte mycket bloggande de har dagarna, men det har ni forhoppningsvis overseende med. 
 
Det ar eftermiddag har i Sydney. Det ar aven Nyarsafton i dag. Min kusin arbetar halvdag, sa jag och Alex har for forsta gangen fatt klara oss helt pa egen hand. Det har gatt forvanansvart bra, bortsett fran att vi gick lite vilse i den gigantiska gallerian vid Bondi Junction. 
 
Vi har i ovrigt agnat dagen at att promenera langs strandpromenaden i narmare 30- gradig varme. Helst hade jag velat bada, men det var inte Alex sa sugen pa. Sa jag antar att det far vanta till senare i veckan. 
 
 

Snabbt stopp i Singapore

 
Vi flog via Frankfurt och Singapore, och till Singapore kom aven min kusin Gabrielle. Det blev ett kort mote innan vi satte oss pa (olika) flyget mot Sydney igen, men en ol hann vi allt med att dricka. Pa en uteterrass i klibbig varme. Underbart!
 
 

Hej Sydney!

 
Vi ar framme i Sydney (och jag upptackte nu att min kusin inte har nagot svenskt tangentbord, men det far ga bra att skriva anda). Kom fram igar morse lokal tid, och trots att klockan da var 6:30 fick vi inte sova forran pa kvallen. Annars kommer man helt ur fas vad galler jetlagen. 
 
Klockan ar nu 7:30 pa morgonen. Dagens plan ar att strosa runt pa Taronga Zoo. Och kopa en ny bikini till mig. Men forst ska vi ner till Bondi Beach och trycka i oss frukost. Pa aterseende.
 
 

Mot Australien

 
Så var timmen slagen. Det är dags att packa in sig i bilen och åka ut till Arlanda. Jag har så mycket fjärilar i magen att jag är förvånad över att de inte har försökt ta sig ut än. Det kanske blir bättre om man spyr, bara litegrann...? Fast det vill jag ju inte heller göra. Det räckte med att jag lyckades kleta kaviar i mitt nytvättade hår för en halvtimme sen.
 
Kan inte minnas att jag var så här nervös senast jag skulle åka till Australien, och då åkte jag helt själv. Nu har jag ju Alex med mig. Konstigt. Men jag hoppas att nerverna lugnar sig lite så fort vi kommit ut till flygplatsen och har checkat in.
 
Det kommer nog bli rätt tomt på inlägg här på bloggen, i synnerhet efter nyår, men hittar jag en dator ska jag försöka att klämma iväg ett inlägg så att ni vet att vi lever och inte har blivit uppätna av krokodiler eller mördarhajar.
 
Usch. Det skulle ju vara hemskt om man blev uppäten av en haj på semestern. Nej, det ska jag göra allt för att försöka undvika.
 
Och just det... Det ska tydligen bli 28 grader varmt och sol i Sydney på fredag. Täntke bara att det kan vara kul för er att veta det... Eller inte. Enjoy the Swedish snow!
 
 

Globetrotter

 
Om jag inte får åka till New York nästa år kommer jag att dö. Så känns det.
 
Det var därför av största vikt att vi fixade en resa dit innan vi åker iväg i morgon. Så. I kväll har jag bokat en resa till The Big Apple 4- 11 maj nästa år. Flygpriserna hade gått upp en hel del sedan jag kollade senast, men vi lyckades ändå komma billigt undan, även om vi fick slopa planerna på direktflyg.
 
Men vi ska åka tillbaka till New York! Och i morgon åker vi till Australien. Det känns bra på resfronten just nu. Om man bortser från det där nervösa pirret i magen som vägrar släppa taget...
 
 

Nervositet

 
I morgon åker vi till Australien.
 
Och i vanlig ordning har resfebern slagit till med besked. Det pirrar i magen av lika delar nervositet som förväntan, men dessvärre är det mest de negativa delarna som lyckas tränga fram. Vet att jag har massa saker som måste fixas innan vi åker, men jag sitter handlingsförlamad i soffan och vet inte var jag ska börja. I och för sig har jag dragit mitt strå till stacken genom att äta ägg till frukost (och lite av Alex julklappschoklad, men det har han nog inte upptäckt än) och därmed minska innehållet i kylen, men det räcker inte långt på listan över saker att göra.
 
Misstänker att jag är extra nervös eftersom vi inte har hela resan planerad, utan bara de första dagarna. Sedan vet vi inte vart vi ska eller var vi ska bo. Tanken är att vi gör det vi känner för, men jag har nu insett att det inte är helt optimalt för ett kontrollfreak som jag. Men det blir nog bra.
 
 

Julafton 2012

Så var juldagen här, och så även det snöblandade regnet utanför mitt fönster. Men i det här inlägget tänker jag lägga fokus på gårdagens julfirande, vilket är betydligt roligare än dagens väderförhållanden.
 
Det var en supermysig julafton, även om jag blev lite väl mätt efter maten och var tvungen att lägga mig i soffan ett tag och vila innan det var dags för lutfisk och gröt. Ja, nu äter jag i och för sig inte lutfisk, men det kan ju vara trevligt att åtminstone sitta med vid bordet när den serveras. Hur jag kunde bli så jädra mätt på lite sill, lax, skinka och två köttbullar är dock ett mysterium.
 
 
 

God Jul!

 
Det är stressigt nu, men jag tänkte bara titta in här och önska er alla en riktigt God Jul!
 
Nu sticker vi iväg till mitt barndomshem och firar jul med släkten. Det blir Kalle Anka, glögg, julmat i mängder, gröt och så lite julklappar.
 
Ha en fin julafton och alla ni som ska ut på vägarna- kör försiktigt!
 
 

Pepparkakshus

Finaste pepparkakshuset står min kusin och hans vän för. Det har blivit en tradition att de varje år gör ett hus som är helt olikt det de gjorde året innan. I år misstänker jag att de har varit lite inspirerade av ett hus som finns på Skansen. Mycket lyckat.
 
 
 

Min kusin- Ängeln

 
Ingen jul är komplett om inte min kusin hänger i granen hos min faster och hennes man.
 
Eller, ja, nu är det ju inte tänkt att det ska vara min kusin. Men den där ängeln är så lik honom när han var barn att det hade kunnat vara så att han stått modell för den.
 
Lika roligt varje jul.
 
 

Julklappshögen

 
Det är en liten hög med julklappar som jag och min karl bidrar med i år. Det saknas förvisso en på den här bilden, som jag planerar att slå in i morgon, och en annan som mina kusiner ansvarar för. Och min karl, han får ingenting. Vi lägger våra pengar på Australien- resan istället, för där lär de garanterat behövas mer.
 
Notera för övrigt gärna Elvis- pappret på julklappen som är till min femtiotalsälskande pappa. Se, jag har tänkt till.
 
 

Det som göms i snö...

 
Se, vad man kan hitta när man börjar rensa bland sina papper. Ibland har man tur.
 
 

Julfika

Dagens aktivitet har varit julfika med släkten. Eftersom kusin Therese inte är med på julafton var vi tvungna att fira på något sätt så här dan före dan. Lussebullar, pepparkakor, glögg och kaffe och massa annat gott har jag därför tryckt i mig i dag, och det var mysigt att träffa släkten även om alla inte var med. Perfekt uppladdning inför morgondagen.
 
 
 

Bevisen i vasken

 
Det var tydligen en rejäl fest här hemma igår. Tänk vad man missar när man somnar i soffan.
 
 

Bubbel

 
Jag fick en julklapp av min chef igår. Jag gillar hur han tänker.
 
 

Exxon

 
Sista ridlektionen för i år. Detta firades med att rida kadrilj, vilket vi inte gjort på många, många år. Får väl säga att det gick bra ändå. I slutet av lektionen fick vi leka lite, och då var det galopptävling som gällde. Vi delades upp i två lag, och alla fick rida en galoppsträcka var. När samtliga lagmedlemmar gått i mål vann det lag som var klara först. Fina Exxon, som jag fick rida i dag, älskar sådana lekar och våra rundor gick verkligen undan. Jädrar vilken fart han fick upp. Och sedan nästintill tvärstopp efter mållinjen.
 
Men nu dröjer det över en månad innan jag får pussa på en varm mule och gosa ner mig i en yvig man. Tråkigt.
 
 

Fredagsfika

 
Hela dagen var i och för sig inte kaos. Chefen bjuckade på julavslutningsfika. Och man är ju inte den som är den, så det var bara att lägga ner telefonluren och slita sig från datorn i tio minuter. Och möla i sig en saffransbulle.
 
 

Semester!

 
Jag kunde inte sluta fnissa för mig själv när jag gick från jobbet.
 
Vid en första anblick kan det tyckas vara ett lite märkligt beteende. Jag hade ju trots allt sovit på tok för lite i natt, var på jobbet strax efter kl 7, var stressad hela dagen och inte blev det bättre när i stort sett allting strulade och oväntade saker dök upp och jag fick släcka bränder åt både höger och vänster, åt lunch på en kvart och gick hem typ två timmar senare än vad jag hade planerat.
 
MEN.
 
I dag var sista arbetsdagen för mig, nu är jag fri i en hel månad. Det känns så overkligt och underbart, och jag har lite svårt att ta in det. Så länge har jag inte varit ledig i ett svep sedan jag jobbade med telemarketing för sju- åtta år sedan.
 
Det är fasen inte konstigt att jag inte kunde sluta fnissa.
 
 

Status torsdag

 
Jag har sovit dåligt och på tok för lite hela veckan, och jag tror att baksmällan på det slog till i dag.
 
Har ägnat kvällen åt att först trängas med miljoner människor på stan i jakt på lite julklappar. Det börjar se bra ut, men jag har fortfarande några kvar. Och sedan jag kom hem har jag sprungit upp och ner till tvättstugan, och bara tanken på det är utmattande. Inte konstigt att jag nu sitter i soffan som en blöt fläck och knappt orkar flytta fingrarna på tangentbordet.
 
Tror att jag får hoppa in i duschen och tvätta mitt skitiga hår, och sedan gå och lägga mig och försöka ladda om batterierna inför morgondagen. För i morgon krävs det mycket av mig innan jag går på långledighet.
 
 

Att planera en resa

 
Vi har haft finbesök i Muffen i kväll. Kusin Gabrielle kom förbi på middag och lite glögg och lussebulle. Och pepparkakor. Och ischoklad. Lika bra att passa på att rensa skåpen nu innan vi åker...
 
Vi diskuterade den stundande Australien- resan, vad vi absolut inte får missa när vi är där och vad som inte är lika viktigt. Lite klokare känner jag mig nu, men det är så vansinnigt svårt att planera. Och tanken att resa direkt från Sydney till Cairns känns inte längre lika aktuell, då flygbiljetterna är snordyra det datumet vi vill åka. Så det kanske är bättre om vi vänder på hela resan, och reser uppåt med Cairns som sista stopp innan vi sätter oss på ett plan tillbaka till Sydney.
 
Det är mycket att fundera på just nu. Men mitt huvud klarar nog inte riktigt av att fatta några större beslut just nu (kan eventuellt bero på trötthet kombinerat med två glas vin och två koppar glögg), så det får bli ett problem att skjuta på till morgondagen.
 
 

Stressen smyger sig på

 
Jag börjar känna mig lagom stressad så här tre dagar innan ledigheten. Så mycket som måste fixas och bli klart innan helgen, både på jobbet och privat. Två punkter har jag dock lyckats bocka av:
 
  • Nej, det blev inget bikiniköp innan vi åker, men jag har åtminstone sökt igenom den pyttelilla marknaden som finns för tillfället och kan därmed inte göra mer åt saken.
  • Jag har ringt Tele2 och stängt av mitt mobilsvar. Vill inte råka ut för samma missöde som när vi var i New York, och jag fick betala för samtal som gått till röstbrevlådan.
 
Nu återstår bara sisådär hundra andra punkter, som jag mår lite illa av bara jag tänker på dem. Vi ska vara borta i tre veckor, och det är ju betydligt längre än de där vanliga enveckorsresorna. Nu går det inte att råka glömma en gurka i kylen, för den kommer vara vansinnigt äcklig när vi kommer hem. Och det går inte att strunta i att be någon komma och vattna blommorna, för då kommer de vara döda när vi kommer hem. Eller ja, mer döda än vad de är i dag med tanke på att de konstant riskerar att stryka med till följd av min vanvård. 
 
Och så lite julklappsångest på det. Vad härligt det är när man vet att man ska resa bort...
 
 
 

Årets Julklapp

 
Årets julklapp 2012 må vara hörlurar, men om jag fick bestämma hade årets julklapp varit ett gåvobevis från Unicef. På Unicefs hemsida kan man köpa allt från vätskeersättning till vaccin och bebisvågar, och allt man köper skickas till de utsatta barn i fattiga länder som Unicef arbetar för att hjälpa.
 
Sjukdomar och undernäring skördar många offer varje år, och genom att stödja Unicefs arbete kan många av dessa barn hjälpas till ett friskare och tryggare liv. Eller om man ska vara helt krass- till att vara vid liv överhuvudtaget.
 
Detta är den finaste julgåvan man kan ge.
 
 
UNICEFS GÅVOSHOP FINNS HÄR
 
 

Sheldon och Amy

Haha, roligaste scenen på länge i The Big Bang Theory!
 
 
 
 

Det perfekta strandhåret

 
Nej, något bikiniinköp blev det inte för mig igår. Däremot följde jag badtemat och köpte en saltvattenspray för håret, som ska ge den där perfekta beach looken.
 
För en sådan kommer jag ju att behöva nu när jag ska tillbringa tre veckor på Australiens stränder.
 
 

Danskväll på Mälarsalen

 
Har ju helt glömt bort att berätta om lördagens danskväll!
 
Det var julavslutning på Mälarsalen, och eftersom jag och Helene nu gått två buggkurser där tänkte vi att det kunde vara kul att gå på åtminstone en danskväll som de anordnar. Och att gå ut och dansa sällskapsdans skiljer sig ganska markant från att gå ut och dansa på nattklubb.
 
Alla är nyktra, som mest har folk ett eller ett par glas alkoholhaltig dryck innanför västen. Annars dricker man vatten. Mycket vatten.
Ett dansband står för underhållningen. I lördags spelade Blender, som är ett ungt dansband och därmed drar till sig lite yngre publik. De var riktigt duktiga!
En dans består av två låtar. Och bandet spelar alltid två snabba bugglåtar, och sedan två långsammare låtar (den som är skillad kan här välja att dansa foxtrot, själv gled jag mest runt och försökte hänga med i stegen när karlarna förde), och sedan börjar de om med de snabba låtarna igen.
När man dansar ska man hela tiden röra sig lite mot vänster, så att man rör sig runt i en stor ring. Detta kallas för dansriktning.
Det är trångt på dansgolvet, så mannen måste tänkte på att snura iväg tjejen i dansriktningen, och inte mot dansriktningen- för snurrar hon åt det hållet kommer hon att krocka med andra.
Blir man uppbjuden bör man tacka ja. Att nobba någon är lite oartigt. Så uppfattade åtminstone jag det.
 
Det var lite nervöst till en början, och jag kände mig vansinnigt osäker ute på dansgolvet. Speciellt i de långsamma danserna. Några av de karlar jag dansade med då förde mgi runt i foxtrot (som jag inte kan alls) medans andra bara förde mig runt i takt till musiken, vilket var betydligt enklare att hänga med i.
 
Buggen gick bättre, även om jag var lite besviken över att väldigt få av de snurrarna vi lärt oss på kursen dök upp. Jag utsattes istället för massa snurrar och turer som jag aldrig har utfört tidigare, vilket gjorde dansen aningens mer komplicerad än vad den kanske borde ha varit. Och det där med "tryck och drag" var det inte många som var så noga med.
 
Sammanfattningsvis kan jag konstatera att det var en kul upplevelse, men att jag kanske inte kommer att börja hänga på sådana dansställen framöver. För det var inte riktigt min grej att få en främmande mans svett utsmetat över håret på högra delen av mitt huvud, eller att dansa med en liten man från gnällbältet som försöker ragga på mig, eller att en främmande man sticker in sitt ben mellan mina ben i ett försök att lyckas föra mig åt det håll jag ska i en foxtrot. Det var så himla mer intimt än vad jag trodde att det skulle vara.
 
Men det var å andra sidan vansinnigt kul att bara stå i ett hörn och titta på folk. Det kanske jag ska göra igen?
 
 

Laxmiddag

 
Jag känner mig som världens bästa flickvän de dagar när Alex jobbar sent och jag ser till att maten står på bordet när han kommer hem. En sån dag var det i dag.
 
Dagens middag: Lax i ugn med stekt sparris, ugnsbakad tomat med mozzarella och en sås på creme fraiche och citronsaft.
 
 

Den stora bikinijakten

 
Jag vet att det är långt ifrån säsong för badkläder. Det är inte rätt årstid att bada i våra svenska sjöar och hav. Men att det skulle vara så svårt att hitta en snygg bikini i Stockholm trodde jag ändå inte skulle vara ett så stort problem!!!
 
För det första är det svårt att hitta badkläder överhuvudtaget. Affärerna är mer intresserade av att sälja tjocka vinterjackor än bikinis, vilket jag kan förstå. Men att de få butiker som faktiskt säljer badkläder dessutom bara har tantmodeller eller modeller som ser ut att vara för förvuxna barn, det gör mig lite ledsen i ögat. Allt jag är ute efter är en enkel svart modell, med trekants- bh och knyt i sidorna på underdelen. Det. Är. Omöjligt. Att. Hitta.
 
Jag antar att jag får bada naken.
 
 

Glöggmys

Gårdagens glöggmys blev till slut kanontrevligt, trots fadäsen med lussebullsbaket på förmiddagen. Det var så vansinnigt trevligt att få träffa mina vänner innan jag åker till andra sidan jordklotet, för någon mer gång innan dess lär det nog inte bli.
 
Att jag sedan råkade äta någon lussebulle för mycket gör inget. Ibland får man unna sig.
 
 
 
 

Bruce Springsteen

 
Sakta men säkert har jag börjat fylla på konsertkalendern 2013. Senast ut i raden av biljettköp är Bruce Springsteen i maj. Jag har inte sett honom tidigare, så det passade ju bra att han spelar i Stockholm den här gången. Jag är inte heller så insatt i hans musikkatalog, med undantag från Born To Run och Dancing In The Dark som är två av mina favoritlåtar, men att se honom live åtminstone en gång i livet känns som ett absolut måste.
 
 

Sliten

 
I dag är ingen bra dag. Det kanske är för tidigt att säga så innan klockan ens har hunnit bli halv 9 på morgonen, men så är det i alla fall. Jag lyckades inte somna förrän väldigt sent igår, och den där underbara djupsömnen verkade inte ha någon lust att infinna sig helt. Vred och vände på mig hela natten, och vaknade med jämna mellanrum bara för att ha svårt att somna om igen.
 
Att behöva släpa sig upp till jobbet var därför ingen hit i morse. Men nu återstår det bara fem arbetsdagar av det här året, och sedan kommer jag att ha fyra veckor då jag slipper kravla mig ur sängen och gå till jobbet medans det fortfarande är kolsvart ute. Fem arbetsdagar. Det ska jag väl klara av?
 
 

Lussebullsbestyr

 
Detta har jag ägnat hela min förmiddag åt. Baka lussebullar.
 
Det första som hände var att jag lyckades göra fel på första punkten i receptet.
 
  • Smält smöret. Häll i mjölken och värm tills det är fingervarmt. Häll sedan detta över jästen, som du smulat i en bunke.
 
Jag smälte smöret. Lät det svalna till fingervärme. Hällde i mjölken och rörde runt. Upptäckte då att smöret nog var lite kallare än fingervärme. för det blev alldeles klumpigt. Bara att hälla ut.
 
Smälte mer smör. På lägre värme, och kände sedan efter så att det var fingervarmt. Hällde i mjölken, rörde om lite snabbt och hällde det över jästen. Insåg i samma ögonblick att det inte alls var smöret som skulle vara fingervarmt, utan smöret och mjölken tillsammans. Allt jag då hade i min bunke var förstört och bara att hälla ut.
 
Och så var både mjölk och jäst slut. Bara att knata iväg till affären. Först till den närmaste- där öppnade de inte förrän kl 10, och det var tjugo minuter kvar. På macken bredvid sålde de inte jäst. Så jag fick stressa iväg till centrum.
 
Tjugo minuter senare var jag återigen hemma, och kunde fortsätta med mitt lussebullsbakande. Och den gången blev det rätt. Tredje gången gillt.
 
 

Min lördag

 
Det har varit tyst här inne i dag, men jag lovar er att jag har fyllt min dag med massa saker.
 
  • Åkt buss till stallet och lyssnat på Alex och Sigges podcast. Och konstaterat att kärleken till Sigge Eklund håller i sig.
  • Ridit en timme på Exxon. Gick hyfsat bra.
  • Pulsat fram i halv snöstorm och nästan blåsit bort när jag gick över bron på väg mot busshållplatsen.
  • Åkt buss åt andra hållet. Med tanke på vädret var det inte kul att behöva byta buss i Juliaborg.
  • Handlat mjölk och julmust till i morgon.
  • Duschat och tvättat håret- och hårinpackat, hallelujah.
  • Haft ett smärre meltdown. Men det känns bättre nu. Nu är jag glad igen, även om själen fortfarande känns lite tyngre än vanligt.
  • Sminkat mig.
  • Inte ätit lunch, så jag är vansinnigt hungrig.
 
Den där sista punkten ska jag råda bot på alldeles strax. Ska möta upp Helene om en timme för lite mat och nån öl innan vi beger oss till Mälarsalen och buggar loss på julavslutningen. Nu är det upp till bevis om vi har lärt oss något på buggkurserna. Jag är faktiskt lite nervös.
 
 

Vinterskor

 
Det som är bra med att ha samlat på sig massa skit är att man ibland kan göra små fynd när man botaniserar i förrådet. I dag fiskade jag fram dessa helt oanvända vinterskor, som jag köpte på någon rea för massa år sedan. Perfekt nu när det är kallt och galna mängder snö ute.
 
Jungfruturen i dessa skor sker om sisådär tio minuter. Då får vi se om de var värda de där 149 kronorna det stod på prislappen när jag plockade upp dem ur kartongen.
 
 

Adventsljusstakar

 
Så har jag sent om sider fått upp adventsljusstakar och tomtar (ok, tomtar är kanske lite väl tidigt, men jag orkar fasen inte julpynta en gång till). Planerar att sitta i mörkret med endast ljusstakarna som ljuskällor, och trycka i mig hembakade pepparkakor och ischoklad.
 
Jag är redo. Nu kan julen komma. Bring it on!
 
 

Den där resan jag pratar om...

Jag tror inte att jag har berättat vart jag och Alex ska åka efter jul.
 
*Trumvirvel*
 
 
 
..................................
 
 
 
 
...................................
 
 
 
 
 
.................................................
 
 
 
 
Vi ska åka till Australien!!!!!
 
Kusin Gabrielle som numera är bosatt där är hemma över jul, men 26 december sätter hon sig på planet till Sydney- precis som jag och Alex. Fast vi åker i och för sig olika plan, då det inte fanns plats på vår flight när hon bokade, men vi landar nästan samtidigt i Australien ändå.
 
Efter all restid och omställningar av klockor så landar vi tidigt på morgonen den 28:e. Planen är att stanna i Sydney över nyår och sedan resa längs östkusten. Mer än så vet vi ännu inte, för vi har inte fått ändan ur vagnen att börja planera. Det ska vi göra nästa vecka.
 
Jag har ju varit i Australien förut, men då var jag ju bara i Sydney med omnejd. Och att backpacka runt har jag överhuvudtaget aldrig ägnat mig åt, så jag är vansinnigt förväntansfull. Det kommer bli så jädra häftigt!
 
 

Lussefika

 
 
Så blev klockan eftermiddag och jag fick mitt lussefika till slut.
 
Två lussekatter tryckte jag i mig, men det behöver vi kanske inte tala högt om. Tyvärr var de inte lika goda som de jag bakade förra veckan, men å andra sidan är ju inte det sådant som bekymrar mig. Jag mölar i mig dem i alla fall. Med glädje och iver. Och efteråt sitter jag mätt på min stol med en liten ångestklump i magen (fast det kanske bara är en klump av lussebullsdeg?). Fast rätt nöjd ändå.
 
 
 

Lucia

 
I dag är det Lucia. Jag har alltid älskat Lucia. När jag var yngre gick jag alltid upp tidigt och såg luciafirandet på tv. Hur luciatåget skred fram i mörkret och lystes upp enbart av tända ljus som fladdrade i vinden. Alla sånger om att det snart är jul och vilken färg Staffans häst hade. Egentligen började det redan långt tidigare, med tv- program som gick ut på att man skulle rösta fram Årets Lucia. Som ett Fröken Sverige i vinterformat, där kandidaterna hade på sig nattlinne istället för bikini och aftonklänning.
 
Men i dag var det ingen som lussade för mig på morgonen, och jag såg inte skymten av vare sig lussebullar eller glögg. Istället fick jag nöja mig med en kopp te när jag kom till jobbet. Försöker att inte köpa så mycket kaffe, har kommit fram till att det blir så vansinnigt dyrt i längden. Kanske ska försöka lära mig dricka jobbets fulkaffe?
 
Nu längtar jag till klockan 15. Då har vi lussefika här på jobbet, även om det inte lär bli något luciatåg. Men ett par lussebullar ska nog få mig i rätt luciastämning ändå.
 
 

Gingerbread

 
Here I go again. Ännu mer pepparkaksbak i det Nilssonska hemmet. Var lite rädd att första omgången inte kommer räcka på söndag, så jag körde på med lika mycket till. Och nu inser jag ju att så mycket pepparkakor inte lär gå åt, och jag tror att jag måste klura ut vad jag ska göra med det som blir över.
 
 

Euphoria

Men jag tror att jag dör söthetsdöden litegrann!
 
 
 
 

2012-12-12 12:12

 
Lite coolt är det ändå. Åtminstone så pass coolt att jag och min rumskollega här på jobbet firade det med en liten dans.
 
 
 

De svenska prinsessornas Nobelklänningar

Jag såg för ovanlighetens skull inte mycket av gårdagens Nobelfest, men jag har självklart uppdaterat mig på hur det såg ut på klänningsfronten. Mest nyfiken var jag på de svenska prinsessornas val.
 
 
Victorias klänning signerad Elie Saab var min stora favorit. Härligt med lite färg och bling i form av paljetter. Dessutom mycket stiligt matchat med halsbandet.
 
 
Madeleine återanvände en gammal pärla som hon även hade på sig dagen innan kronprinsessparets bröllop. Jag gillar verkligen den här klänningen, men den kändes lite blek jämfört med Victorias skapelse. 
 
 
Men ska man utse en vinnare från årets Nobelfest så är det utan tvekan Madeleines frisyr. Åh, kan inte någon ge mig ett sånt juvelprytt diadem och så tjockt glänsande hår? Om någon hörsammar min önskan lovar jag att ha denna uppsättning varje dag under hela nästa år.
 
 

Tråkig tisdagsaktivitet

 
Så var det en sån där tisdag när det var dags att tvätta igen. Så. Jädra. Tråkigt. I synnerhet som att snön nu vräker ner, och för att komma till tvättstugan måste man gå ut. I am not amused.
 
Funderar på om jag inte ska trösta mig med den sista lussebullen som ligger i frysen. Jag har egentligen lovat bort den till Alex, men nu är han inte hemma och kan försvara den. Då kan man nästan säga att han får skylla sig själv, va? Eller är det för elakt att äta upp den? Om jag lägger med i beräkningen att jag åt upp de godaste bitarna av hans choklad, så är det nog det. Bäst att låta bli.
 
 

Eldvittnet

 
Birgittagården är en anstalt för unga kvinnor och flickor med destruktivt beteende, och den ligger ensligt belägen i de norrländska skogarna. En natt hittas en av flickorna mördad i sin säng. Hon ligger med båda händerna för ögonen, och ingen har hört eller sett något. En annan av flickorna är försvunnen.
Kommissarie Joona Linna tar sig till Birgittagården för att som observatör försöka få lite klarhet i det märkliga fallet. Vem har mördat Miranda, och pekar ledtrådarna verkligen åt rätt håll? Och vem är kvinnan som desperat ringer Joona och påstår att hon besitter viktig information om vad som har hänt och att hon kan dela med sig av den mot betalning?
 
Eldvittnet är Lars Keplers (aka makarna Ahndoril) tredje bok i serien om Joona Linna. Med tanke på att de två tidigare var riktiga nagelbitare hade denna stora skor att fylla, vilket den klarade galant. Det var längesedan jag läste en bok med sånt driv. Att lägga den ifrån sig var närmast en plåga, och jag ville bara ha mer.
 
Trådarna vävs ihop på ett snyggt sätt i slutet. Jag anade dock gåtans lösning lite halvt i ett relativt tidigt skede, men det var garanterat bara för att jag (deckarskadad som jag är) verkligen letade efter svaret och vände upp och ner på varenda liten sten. Men det är en långt ifrån förutsägbar bok, även om den eventuellt tappar fart mot upplösningen, om än bara lite. Det vägs dock upp med att vi parallellt med handlingen får veta mer om Joona Linnas familj, och i slutskedet av boken byggs spänningen upp inför bok nummer fyra. Och det verkar så spännande att jag inte förstår hur jag ska kunna vänta tills den kommer ut.
 
Eldvittnet är definitivt en av årets bästa deckare. Jag har bara två ord. Läs den.
 
 

Kaffekoppen

 
Det blev en klassisk fika på Kaffekoppen med min vän Karin. Äppelkaka med en rejäl skopa vaniljsås, och så en varm choklad på det. Nu är jag så sockerchockad att jag nog inte behöver äta något mer i dag. Hoppas jag.
 
Minns knappt när jag träffade Karin senast. Något säger mig att det var på hennes återinflyttningsfest i somras, och om det stämmer är det skamligt. På tok för lång tid sedan. Fick i alla fall en hel del bra tips inför min och Alex resa. Och jag hann även bli lite avis på henne- hon åker nämligen på kryssning i Karibien på lördag, och sedan väntar en vecka i Florida. Inte helt fel.
 
 

Ledig måndag

 
I dag är ännu en sån där måndag då jag har haft semester. Så vansinnigt skönt med lite långledigt. Så vad har jag haft för mig då?
 
  • Mölat i mig en lussebulle.
  • Varit på salong och permanentat och färgat ögonfransarna, och fått ögonbrynen plockade. Jag är halvnöjd med resultatet på fransarna. Ögonbrynen blev bra när jag fyllde i dem.
  • Handlat lite mat.
  • Sett två avsnitt av Nashville.
  • Sedan fick jag överjävligt magont, kanske för att jag åt några köttbullar för mycket till lunch, så jag har legat på soffan och tyckt synd om mig själv.

 

Nu tänkte jag snart börja ta mig in mot stan igen. Ska möta upp Karin för en fika, och förhoppningsvis hinner jag smita in i några butiker innen.
 
 

Stympade gubbar

 
Jag förstår inte varför, men av någon underlig anledning blev samtliga pepparkaksgubbar stympade vid mitt julbak i eftermiddags. Var det inte huvudet som rök så var det ett ben eller en arm som gick av. Pepparkaksgummorna, däremot, de klarade sig helskinnade. Mycket underligt.
 
 

Sextioårsfest

I tisdags fyllde min faster sextio år, och detta firades igår med stor fest. Glögg, mat, dryck, massa goa människor. Det var himla trevligt, och såg ut lite så här.
 
 
 

Han är uppvuxen på halvfabrikat

 
När pojkvännen säger att han tycker mer om slemmig pulversås än din egna gräddsås som du gjort helt från scratch (som dessutom råkar vara delikat). Inte. Ok.
 
 

Pepparkaksbak

 
Denna söndag fortsatte med ett redigt pepparkasbak. Dock på köpt deg (någon måtta får det väl ändå vara på husmorsandet).
 
Alex undrar varför jag bakar redan nu när vi inte ska ha gäster förrän nästa söndag. Han tycker att det är konstigt eftersom vi ju kommer äta upp alla pepparkakor innan dess. Vilket inte direkt var min tanke. Så jag har gömt pepparkakorna i en kakburk som jag hoppas att han inte kommer att titta i.
 
Något säger mig att jag bör kontrollera den där burken åtminstone en gång om dagen, så att vi inte riskerar att stå utan pepparkakor på söndag.
 
 

Ischoklad

 
I dag har jag varit en riktig hemmafru. Bakat hela eftermiddagen och snart ska jag börja rulla köttbullar.
 
Det första jag gjorde var ischoklad. Hade dessvärre fått med mig fel choklad från affären, så det blev ljusa ischokladpraliner. Har inte smakat dem än, men jag hoppas att de funkar ändå. Får göra en omgång på mörk choklad också lite senare i veckan. Är ju enkelt fixat.
 
För den som undrar hur man gör ischoklad kommer det vansinnigt svåra receptet här:
 
Smält 100 gram kokosfett.
Smält 200 gram mörk blockchoklad (ja, eller ljus om du hellre vill det...).
Blanda kokosfettet och chokladen, och häll sedan i fina små formar.
Ställ in i kylen några timmar så att det stelnar.
Klart!
 
 

Andra advent

 
God morgon kära ni!
 
Eller. Ja, nu är det ju kanske inte direkt morgon. Klockan är nästan två på eftermiddagen. Och med tanke på att solen snart går ner så kanske det till och med nästan kan räknas som snart kväll.
Att jag dessutom gick upp klockan tolv gör väl också att det är på tok för sent för mig att säga god morgon till er först nu. När klockan som sagt visar på eftermiddag, snart kväll.
 
Så. God eftermiddag kära ni!
 
Den här dagen bjuder varken på bakisläge eller långpromenad i snön. Även om jag faktiskt känner mig sugen på det sistnämnda, fast det kanske jag kan ägna mig åt i morgon när jag ändå är ledig från jobbet.
 
Nej, i dag bjuds det på lite bakaktiviteter i kvarteret Muffen. Hehe.... Aja, jag visar förmodligen resultatet lite senare. Oavsett om det blir succé eller katastrof.
 
 

Lägesrapport lördag

 
Det är lördag, och jag är på himla bra humör.
 
  • Var som vanligt i stallet på förmiddagen. Vi fick rida för min gamla ridlärare Andreas i dag, och han körde skiten ur oss. Övergångar mellan skritt och trav på små åttametersvolter med hästarna ställda utåt, sedan ställa dem inåt och fatta galopp på den lilla volten. Tur att jag hade fantastiska Exxon.
  • Det är så fint vinterväder ute, även om det är tråkigt att det redan börjar mörkna. Om jag hade tid skulle jag ge mig ut på en liten promenad.
  • Jag har fått rapporter om att min Australienboende kusin har landat på svensk mark. Och i kväll är det sextioårsfest för hennes mamma- jag är taggad.
  • Helst hade jag velat äta lussebullar till lunch (räckte liksom inte att jag åt det till frukost), men i såna fall hade jag nog fått skämmas lite inför min karl. Så det fick bli ägg och kaviar till lunch. Men jag vet att de där lussebullarna ligger och väntar på mig till ett annat tillfälle.
 

Fredagsmys

 
Årets glögg och egenbakade lussebullar.
 
Är det på riktigt, eller drömmer jag? Awesome!
 
Bästa kvällen, om man bortser från att jag brände mig på plåten när jag tog ut den ur ugnen.
 
 

Saffransbak

 
Jag har en lugn fredagkväll framför mig. Bakar för första gången i modern tid lussebullar, och just nu står degen på jäsning. Är dock lite orolig över att jag haft i för lite mjöl, men jag orkade inte fixa mer med degen. Och då fuskade jag ändå och tog hjälp av degvisparna till elvispen. Men det blir nog bra ändå. Det är ändå bara en testomgång.
 
 

Creperie Fyra Knop

Jag är nu hemkommen efter kvällens dejt med Marielle på Creperie Fyra Knop vid Slussen. Så himla trevligt, och det kändes bra att göra något roligt i kväll när min karl ändå är på julfest med jobbet.
 
Men jag har en liten fundering. Varför i helskotta har jag inte besökt Creperie Fyra Knop tidigare???!!! Det seglar lätt upp på min topplista över ställen i Stockholm som är värda att besöka ofta. Supermysigt och intimt, och stämningen där inne kändes osvensk. Åt en mycket god galette innan vi delade på en gudomlig crepe med choklad, hasselnötskross och vaniljglass.
 
Hit måste jag gå snart igen! Och äta mig igenom hela deras crepes- meny.
 
 
 
 

Torsdag 6 december 2012

 
Nu har veckan gått så där fort igen, och det är redan torsdag. Och om tre veckor sitter jag på ett flygplan över Asien någonstans. Det är en tröstande tanke nu när man knappt kommer utanför porten hemma för att det är så vansinnigt mycket snö.
 
I dag är det dessutom bra väder i Hufvudstaden (det vill säga ingen snöstorm, och bara någon ynka minusgrad), och det i kombination med att det är torsdag får mig på ganska så bra humör. Efter jobbet har jag dessutom en dejt med Marielle, och vi tänkte besöka Creperie Fyra Knop på Söder. Jag har inte varit där tidigare, men jag har precis sett till att uppdatera mig på menyn som finns på deras hemsida, och det vattnas redan i munnen på mig. Har en känsla av att det kommer bli succé.
 
Update: Hahaha! Vad underbart att jag lyckats skriva att det är maj i rubriken, när det ju faktiskt är december. Måste ha huvudet på annat håll i dag (förmodligen på crepes, helgens festligheter, den stundande vinterresan, resan som vi med största sannolikhet kommer att göra i just maj, samt de lussebullar jag funderar på att baka i morgon), trots att jag faktiskt fått mitt morgonkaffe. Vilken tur att jag har uppmärksamma läsare som kan sätta dit mig. Det tackar jag för! Och ändrar till rätt månad.
 
 

Så det kan låta

 
Jag och Alex har pratat om att införskaffa ett nytt sällskapsspel. Jag undrar vad som krävs för att övertala honom om att det är det här vi ska ha...
 
 

Snöstorm

 
Kung Bores ilska rasar över Stockholm, och det var inte helt lätt att ta sig till jobbet i dag. Lyckades missa bussen och fick promenera till tunnelbanan, vilket var som ett mindre träningspass. Pulsa fram i flera decimeter höga snödrivor samtidigt som snön piskar en från alla håll och kryper sig tätt in på huden på alla ställen den kommer åt. Kallt och blött.
 
Nu ska jag hämta mig en kopp te, och vara glad över att jag överhuvudtaget kom fram till jobbet i dag- och dessutom den tid jag hade planerat. Sen får vi se hur det går med hemresan, men det är å andra sidan ett senare bekymmer.
 
 
 

Kyligt i Muffen

 
19,2.
 
Nej, det är varken mitt BMI eller hur många kilometer jag har till jobbet. Det är hur varmt vi har här hemma i lägenheten.
 
Att det är kallt i nybyggda lägenheter har jag hört förut. Varför det är så vet jag inte, men jag vet att 19,2 grader är alldeles för kallt för vad som ska vara ok. I synnerhet nu när det är över 10 minusgrader utomhus. Det känns inte helt hundra att man ska behöva vira in sig i täcket bara för att slippa frysa.
 
Nej. I morgon är det jag som ringer till värden och kräver en ändring på detta.
 
 

Perfekt avslut på en lika perfekt dag

 
Men så himla trevligt att ett av de här papprena gav mig ett djupt jävla papercut två sekunder innan jag skulle gå hem.
 
Och nej, jag har inte slängt papprena omkring mig i vredesmod. Jag har sorterat dem, och så får de ligga tills i morgon bitti, när jag planerar att svära lite över dem innan de ska hålas och sättas in i pärmar.
 
 

Strumpisar

 
Det retar mig lite att de här strumpbyxorna, som har överlevt både nyårsfirande och andra fester som inte varit helt nyktra, gick sönder innan jag ens hade hunnit byta om klart innan fredagens julfest.
 
Nu måste jag ge mig ut på jakt efter ett par nya strumpisar, och det är fasen inte lätt att hitta några man gillar. Antingen är de för tunna eller för tjocka, vansinnigt dyra, eller sitter åt så hårt att man knappt kan andas och dessutom får inte bara en, utan ett helt gäng schyssta bilringar i midjan.
 
För jädra nesligt.
 
 

Första måndagen i december

 
Måndag morgon, och den där ångesten över hur fort helgen gick har redan hunnit infinna sig. Den smög sig på redan tidigt igår, och jag tycker att det är lite konstigt med tanke på att jag har haft fullt upp och gjort saker varenda sekund. Men det är å andra sidan kanske just därför som tiden har sprungit ifrån mig.
 
Med den känslan som utgångspunkt var det väl inte heller så kul att upptäcka att termometern visade -15 grader när jag gick hemifrån i morse. Tur att man är ägare till en varm mössa och rejäla, stickade tumvantar. Och har strumpbyxor under pantalongerna och världens varmaste kofta..
 
Har nu fått mitt kaffe, och är redo för denna dag med allt vad den innebär. Jobb, köpelunch och sista bugglektionen. Kanske lite glögg i kväll. Det låter väl inte helt fel ändå?
 
 
 

Pyssel

 
Igår anordnade Cathrine pysselkväll. Detta är vad jag kom hem med. En vit papplåda som transformerats till en snygg grönvit papplåda med hjälp av en servett och decoupagelim.
 
Ju mer jag tittar på den där lådan desto nöjdare blir jag. Det gör inget att den blev lite knögglig och ojämn, det är charmen med egengjorda saker. Den är fin ändå.
 
Nu ska jag bara hitta ett bra användningsområde för den.
 
 

Adventsfika

 
Dagens stora aktivitet: Adventsfika i Tallkrogen med min familj och Alex familj.
 
Har tryckt i mig så mycket bullar och kakor att jag inte vill se några fler sötsaker fram till jul. Bortsett från någon lussebulle då och då, vill säga.
 
Har en känsla av att jag inte kommer att gå ner de där önskade kilona innan vi åker till värmen.
 
 

Julfest 2012

Det var stressigt igår, och därför hann jag ju inte berätta för er om julfestpeppen någonsin dök upp eller inte.
 
Kan med glädje meddela att *trumvirvel*... den dök upp lagom till det att förfesten började och höll sedan i sig tills det var dags att åka hem!
 
Det var vansinnigt kul, faktiskt. Hade trevliga människor till bordet, maten var mycket god, lokalen var bra, dj:n spelade bra musik, jag drack inte alls mycket, och mådde därför betydligt bättre än vissa andra under kvällen. Det var kort och gott en väldigt lyckad julfest. Och att äntligen få äta julmat igen... I loved it!
 
 
 

Den bästa julkalendern

Nu är det december!
 
 
 
 

RSS 2.0