Gå på museum i Stockholm



Bild från Aquaria Vattenmuseum i somras.

Att gå på museum är både kul och utbildande, men det är så sällan man går på sådant. Jag och Alex har ju våra myssöndagar (som det dock har varit lite klent med på sistone), då vi gör saker som vi annars kanske inte skulle göra. Vi var förra året på flera olika muséer, och det är något osm jag skulle vilja följa upp även i år. Därför har jag sammanställt en liten lista som jag tycker att vi borde gå igenom (inte nödvändigtvis uppifrån och ner).

1. Tekniska Muséet. Förra helgen öppnade NASA- utställningen, och även om jag inte är någon rymdnörd så skulle det vara rätt kul att se den. Var en del på Tekniska när jag var yngre, både med pappa och med skolan, och det fanns alltid massa roliga saker att göra och testa på där. Fast jag vill minnas att den där gruvan de har var lite läskig.

2. Nordiska Muséet. Det ligger ju precis vid Djurgårdsbron, och jag har passerat det så himla många gånger utan att någonsin gå in. Om man inte räknar den där enda gången när jag behövde låna deras toalett (vilket för övrigt kostade fem spänn, helt galet). Dock har jag läst om att de har haft flera utställningar som verkat intressanta, och det känns som att det är ett museum som skulle kunna tilltala mig.

3. Fjärilshuset i Hagaparken. Kanske inte riktigt är ett museum, men jag tycker att det faller inom den kategorin i alla fall. Jag var där för några år sedan, och de har byggt om och gjort helt annorlunda från när jag var liten. Supermysigt att vandra omkring bland alla fjärilar och fåglar som flyger fritt.

4. Medelhavsmuséet. Också en klassiker från skoltiden. Men jag är intresserad av antiken och det gamla Egypten, och även om mumierna är lite obehagliga (vilket man säkerligen kan skylla på alla skräckfilmer i ämnet och alla gamla sägner om att man inte ska skända deras gravar), så är det en fantastisk upplevelse att ta del av alla små skatter som finns där. Nu har de dessutom byggt om, och jag har inte varit där sedan det blev klart.

5. Vasamuséet. Jag har varit där en gång, och jag kommer inte ihåg så mycket alls om jag ska vara ärlig. Däremot såg jag något tv- program för inte så längesedan, där de berättade om hur det var när de hittade regalskeppet Vasa och hämtade upp henne från havets djup. Det fick mig att vilja besöka muséet igen.

6. Livrustkammaren vid Slottet. Egentligen hade jag helst velat se utställningen med alla kungliga brudklänningar, som var förra året. Men jag var för seg, och helt plötsligt så gick den inte längre. Extremt tråkigt, men jag har bara mig själv att skylla. Dock hindrar det mig inte från att vilja besöka Livrustkamamren igen, för det finns alltid massa intressant att se där.

7. Hallwylska Muséet. Det ligger på Hamngatan 4, precis bredvid Berzelii Park, men jag har aldrig lagt märke till det. I detta hus bodde familjen von Hallwyl i början på 1900- talet, och när de dog donerade de sina tillgångar (däribland en stor konstsamling) till staten, för att de skulle förvalta detta. Och än i dag ser familjen von Hallwyls hem ut precis osm när de bodde där. Och är det något jag är svag för är det ju hus och inredning. Så detta är ett måste att besöka.


Kommentarer
Postat av: anna

Ja jag vet , men på youtube fanns den inte i den snabba tyvärr..

2011-02-05 @ 15:46:17
URL: http://annathereese.blogg.se/
Postat av: mmia

sv: Jag kan inte vänta tills kollektionen kommer ut i butik!!! Fast allt kommer vara sålt snabbare än ögat, så det gäller att vara snabb ;)

2011-02-05 @ 16:39:57
URL: http://lovemia.blogg.se/
Postat av: Sofia

Ja jag håller med dig, vintern är för lång!

2011-02-05 @ 16:43:40
URL: http://lundsson.blogg.se/
Postat av: lovisa

fin bild:)

2011-02-05 @ 17:02:18
URL: http://lavitadilovisa.blogg.se/
Postat av: Anonym

Fin blogg! :D

händer ikväll ? :D

2011-02-05 @ 17:02:37
URL: http://ninass.blogg.se/
Postat av: Only Ellen

Jätte snygg blogg!



Trevlig helg! :D

2011-02-05 @ 17:06:49
URL: http://theonlyellen.blogg.se/
Postat av: Kate

Det är faktiskt ganska kul att gå på museum! Livrustkammaren är helt okej tycker jag :D

2011-02-05 @ 17:31:48
URL: http://blondafanskapet.blogg.se/
Postat av: Hanna

Kan verkligen rekommendera Hallwylska Muséet! Väldigt häftigt att gå in i alla rum och att allt är bevarat:)

2011-02-05 @ 17:41:26
URL: http://writtenbyh.blogg.se/
Postat av: klara

Ja absolut kan det vara de :D Hoppas du har en bra helg! Kram

2011-02-05 @ 18:07:15
URL: http://kmv.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0