Huvudjägarna



För en tid sedan läste jag en bok av Jo Nesbø, Fladdermusmannen. Den föll mig inte i smaken överhuvudtaget och jag irriterade mig allt som oftast på huvudpersonen Harry Hole, som i mina ögon inte var särskilt sympatisk. Att läsa ännu en bok av Jo Nesbø kändes inte så lockande. Men så fick jag Huvudjägarna av Cathrine. Den är helt fristående från allt som har med Harry Hole att göra, och med tanke på att den nyligen blivit filmatiserad var jag övertygad om att den måste vara bättre än Holeserien.

Huvudjägarna handlar om Roger Brown, en av Oslos bästa headhunters med en osviklig känsla för vilken människa som ska tillsättas på vilken tjänst. När företaget Pathfinder söker en ny vd hittar Roger den perfekta kandidaten i Clas Greve. Att Clas Greve dessutom har en äkta Rubensmålning hemma gör inte saken sämre, då Roger "extraknäcker" som konsttjuv. Men efter att den kända målningen blivit stulen börjar allting gå utför och Roger upptäcker att Clas Greve inte är den man han utgett sig för att vara. Ordet huvudjägare får en helt annan innebörd och döden blir alltmer närvarande.

Förväntningarna var låga, men oj vad det ändrades! Det är en sanslöst spännande bok med tvära kast och sjuka intriger. Ibland undrar jag var Jo Nesbø får allt ifrån. Men ingen kan åtminstone komma och säga att boken var förutsägbar. Jag ville nästan inte lägga den ifrån mig, så spännande var den. En riktigt bra bladvändare som jag varmt rekommenderar till allt och alla. Och nu är jag än mer sugen på att se filmen.

En annan bra sak är att alla intäkter från denna bok går till Harry Hole- stiftelsen, som varje år delar ut en halv miljon norska kronor till projekt som är involverade i arbetet mot analfabetism i tredje värden. Bara det är en anledning att köpa boken.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0