The Girl With The Dragon Tattoo



Så har jag äntligen fått arslet ur vagnen och sett The Girl With The Dragon Tattoo. Och nu i efterhand kan jag tycka att det är lite tråkigt att jag aldrig såg den på bio, för den var riktigt bra. Och såna filmer betalar jag mer än gärna för att se på stor duk.

Det är svårt att inte jämföra den med den svenska versionen, Män som hatar kvinnor. Och förvånande nog tycker jag faktiskt att den svenska var bättre. Men det var häftigt att se Sverige, och framför allt mitt älskade Stockholm, ur ett amerikanskt perspektiv. Alla de där gatorna som man själv går uppför fick på något konstigt vis ett annat skimmer över sig. Att karaktärerna, som hade svenska namn, pratade engelska i dessa miljöer kändes först lite bakvänt men efter ett tag blev det mer självklart.

Till min förvåning tycker jag ändå att amerikanarna har lyckats göra en helt egen version av Stieg Larssons bok. Visst fanns det scener som var näst intill identiska med de från Män som hatar kvinnor, men känslan jag hade var trots allt att det ändå var en helt annan film. Lite sämre, men ändock väldigt bra och välgjord. Det ska bli intressant att se uppföljarna, om det blir några. Där tror jag faktiskt att amerikanarna kan åstadkomma något bättre än vad vi lyckades med. Mest ser jag fram emot hur de löser det där med Paolo Roberto...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0